Preppaus ja EDC blogi

EDC ja preppaus

Kuvalla huomio. Eli aloitin tämmöisen preppaukseen eli varautumiseen keskittyvän blogin kun suomenkielistä juttua on aika vähän. Katsotaan miten äijän käy. Itselläni on kokemusta vuosikymmenien ajalta eräilystä ja ruutiase sekä jousimetsästyksestä hyvinkin vaihtelevissa olosuhteissa. Useamman päivän mittaiset vaellukset, laavulla/teltassa yöpymiset ja erämökit ilman vettä tai sähköjä ovat tuttuja jo vuosikymmenien takaa. Viime vuosina olen ollut kiinnostunut eri tasoisesta preppaamisesta ja urbaanissa ympäristössä varautumisesta järkevässä mittapuussa. Varsinaiseen SHTF-tilanteeseen en usko Suomen oloissa. Tulva yms luonnokatastrofien mahdollisuutta ei ole, vaaralliset mustakarhut, villisiat ja puumat ei vaani.

Näin pohjoisessa Sähkökatkot, auton hajoamiset pakkasella syrjäteille, henkilökohtaiset onnettomuudet, vesivuodot asunnossa ja tulipalot ovat Suomessa oikeastaan järkeviä skenaarioita. Ruokaa saa aina kaupasta rahalla. Tai jos ei saa niin sitten on jo isompi maailmanloppu kyseessä. Toki ruuan hinnan nousun takia on hyödyllistä ostaa tukkupakkauksia. Mutta tämän kanssa alkaa olla armottoman myöhässä, toki ruoka voi kallistua edelleen. Lääkkeet sun muut välttämättömät tarpeet on hyvä olla varastossa useammaksi viikoksi.

Mistä siis on kyse?

Kyseessähän on nykyään Ukrainan sodan ja korona myötä muotiin tullut asia. Alan harrastajia/preppaajia on ollut iät ja ajat, mutta pinnalle aihe on noussut viime vuosina. Amerikassa kovimmat harrastajat ovat ostaneet jo vuosikymmeniä kylmän sodan aikaisia tyhjiä ohjussiiloja bunkkeriksi ja hommanneet vuosiksi ruokaa sekä aseita.

Nyt jopa Suomen lööpit ovat alkaneet kehottamaan hommamaan käteistä, kotivaraa ja jopa joditabletteja ja kohta samat lööpit kertoo miten joditabletit ja käteiset loppuikin kaikkialta. Jodin hommaaminen muutenkin kyseenalaista joka suhteessa, mutta tähänkin aiheeseen voin palata myöhemmin.

Suomeksi preppauksessa on Suomessa puhuttu kotivarasta. Eli muutaman vuorokauden ruuat, vedet, lääkkeet sun muut kotona.

https://72tuntia.fi/kotivara/

Sähkökatkoilla on myös peloteteltu talven sähkönsäästöjen takia, ja nyt mm. kaikki kaasulämmittimet on miltei myyty loppuun kaupoista ja patterilamppuja hamstrataan. Ehkä tälläinen voisi olla järkevä ostos riippuen missä asuu. Kaupungissa turhahko, jos ei suoralla sähkölämmityksellä ala tulla pidempi katkos. Kaasulla sähkölämmityksen korvaaminen ainakin osittain voi alkaa olla talodellinen jo jossain +50senttiä/kwh luokassa. Alla pari esimerkkiä laitteista. Happi on näiden kanssa oma ongelma. Raittiin ilman tulo täytyy olla kunnossa ja palovaara on varsin ilmeinen vartiomattomana.

https://www.blackfire.fi/p/mr-heater-portable-buddy-kaasulammitin

https://www.tuontitukku.fi/rakentaminen-ja-varastointi/kaasulammitin-miniflame-1-6kw-pienikokoinen-nopea-lammitin/p/7028640024395/

Toinen termi käytetty termi on varautuminen, mikä kuvaa hyvin asiaa. Asiaan liittyviä foorumeitakin on ollut, mutta foormit on kuolleet vuosien saatossa ja keskustelu aiheesta hyvin vähäistä. Mm. Redditissä on vielä prepper-osio, missä jonkun verran juttua aiheesta, tosin pikälti jenkkinäkökulmasta:

https://www.reddit.com/r/preppers/

http://www.selviydy.com/perusteet/mita-tarkoittaa-survivalismi/

Jopa Stadium yms urheiluliikkeet ottavat kaiken markkinahyödyn ja ilon irti tilanteesta

https://www.stadium.fi/lisaa-luettavaa/preppaus-nain-valmistaudut-kriisiin

Korona-aikaan moni jenkkiprepperi on naureskellut miten tiesi tämän. Loppujen lopuksi mitään isompaa tarvetta ei ollutkaan. Kaupat oli auki, bensa tai ruuat ei loppuneet. Pahin lienee Suomessa ollut nuuskan tuonnin vaikeuttaminen n 2kk aikana Tornion rajalla. Jemmassa olevilla maskeilla ehkä kovimmilla foliohatuilla oli käyttöä.

Tube on täynnä toinen toistaan hullumpaa tubettajaa, ketkä ovat ennustaneet ydinsotaa jo pitkään. Hyvä esimerkki tästä Canadian Prepper. K.o tyyppi menee viihteenä mutta ei vakavasti otettava oikein millään muotoa. Lähinnä yrittää pelottelulla boostata oman verkkokaupan tuotteita. Hyvin yleistä klikkiotsikointia videoissa.

Liitän tähän muutamia preppausaiheisia tubekanavia/linkkejä ja kirjoittelen EDC-aiheesta toisen postauksen. Eränkäynnistä voisi tehdä oman postauksen ja tämähän on kokonaan oma juttunsa.

https://www.youtube.com/c/TheUrbanPrepper

https://www.youtube.com/c/UrbanSurvivor

https://www.youtube.com/c/SurvivalistprepperNet

https://www.youtube.com/c/SurvivalDispatch

https://survivalcache.com/top-100-items-to-dissappear-first/