EDC

Kevein titaanilusikka se semmoinen on mikä unohtui kotiin”

Otsikko ihan tosielämän kokemuksesta reissulta.

”Every-Day-Carry eli EDC Kantavana ideana on kerätä mahdollisimman laadukkaita ”mukana kulkevia” tuotteita, jotka ovat päivittäisessä käytössä.”

EDC on varsin suosittu ja jopa muotiharrastus ulkomailla. Suomessa ei ehkä niin tunnettua ja tähän vaikuttaa suomalainen muovipussikulttuuri. Esim Norja, Ruotsi ja muut pohjoismaat ovat enemmän reppukansaa. Näissä maissa on yleisempää kantaa reppua kaupoissa, kaupungilla yms. Ja onhan reppu kaikinpuolin muovipussia kätevämpi kauppareissuilla.

Muotijuttuna esim Redditin EDC-palstan koin varsin turhaksi hetken seurattuani. Palstalla ihmiset ostavat uusia kalliita titaanisia 550€ lamppuja, kyniä ja linkkareita vain siksi, että voivat postata kuvan näistä. Osa ihan kommenteissa tämän itse tunnusti.

Eli ollaan hyvin kaukana alkuperäisestä tarkoituksesta. Tubettajistakin vain osa on järkevällä pohjalla ja kiinnostavia käytännössä testaavia. Iso osa saa sponsoreilta tuotteet kehuttavaksi ja kaikki ilmainenhan on tunnetusti hyvä. mm. 100€ metallisia avaimenperä prybareja mainostetaan ja kehutaan vaikka saman asian ajaa 5€ metallinpala esim tämä käytössäni oleva.

https://niteize.com/doohickey-key-tool

Laadusta voi maksaa mutta ylihinta on tässä tapauksessa tyhmää.

Itse olen Miltecin 35l assault-reppuun kerännyt vuosien varrella käytännössä tarvittavaa tavaraa ja postaan ne jossain vaiheessa tänne. Repun paino 5-6kg sisältäen tietokoneen. Lähes kaikkia repun tavaroita olen tarvinnut ja hyvin pieni osa on pahimman varalle. Tämä reppu on kestänyt vuosia päivittäistä käyttöä ja nyt alkaa vähän jo hajoilemaan.

https://www.mokkimies.com/mil-tec-assault-pack-36l-laser-cut-black

Tärkeimmiksi ja tarpeellisimmiksi tavaroiksi olen havainnut ja näille on repussa omat kantolaitteet

– Elektroniikka (laturit, patterit johdot yms)

– Pieni ensiapu (laastarit, siteet, desinfiointi yms)

– Työkalut (leatherman, jesari, liima, palakärjet) Näissäkin jätin painavampaa pois ja tilalle Leatherman racket tool mihin saa palakärjet.

– Lääkkeet omassa taskussaan

Lisäksi sekalaista tavaraa, talvisin kemiallisia lämpöpakkauksia, beef jerky, sadeviitta, pusseja yms.

Näitä tarvitsee jos ei päivittäin niin viikoittain töissä ja tien päällä. mm. työkalut on helppo jättää pois vaikkapa kaupungille lähtiessä. Erilaisia veitsiä ja teräaseita olen keräillyt myös mutta se on taas jo oma juttunsa.

– Harrastajilla on repun lisäksi joskus pienempiä laukkuja mihin mahtuu työkalut, kynät sun muut. Tämä on kummallinen ja turha välimuoto omasta mielestäni. Vaikea kuvitella miesten käsilaukun kanssa kulkemista. Autoon ehkä, mutta peräkonttiin nyt mahtuu parempi ja isompi laukku mikä itsellänikin mukana. Pikaliimatuubi kun ei kovin paljoa auta kun auto on puhaltanut nesteet pihalle ja sammunut -24 asteen pakkasessa hankien keskelle joulunpyhinä Kuusamon matkalla.

Tämän tyylisen microlompakon koin järkevämmäksi.

Tämä menee taskussa jos reppua ei ota mukaan. Lompakkona minulla tämä. Postaan sisällön myöhemmin.

Zip Pouch

Harrastushan itsessään herättää ihmisissä kummastusta, mutta yleensä tarkemmin asiaa avattuna ihmiset ymmärtävät hyvin homman idean, eikä enää niin foliohattu prepperin maineessa olekaan. Osalla erilaiset näkökulmat asiaan. Joillakin kokeneilla reissaajilla on periaate, että jos ei ole tarvinnut reissussa repun tavaraa, niin sen voi jättää pois. Joillakin taas kaikki on varmuuden vuoksi.

Kaupungissa johdot, powerbankit sun muut varmaan tarpeellisempia kuin tulentekovehkeet.

Tubettajista Urban Prepper on homman eniten överiksi lyönyt. Vaikea kuvitella, että Seattlessa asuva metrolla töihin matkaava toimistotyöläinen ikinä tarvitsisi traumakittiä kaksine taktisine kiristysiteineen ja Leatherman raptor ensihoito-pihteineen tai täyttä työkalupakkia ja signaalipeiliä. Mutta harrastus on harrastus.

Urban prepperin videoilla joitakin hyviä ja käyttökelpoisia ideoita. Suurilta osin melkoisen turhaa romua kaupungissa 10kg repun painon edestä. Poikkeuksena muihin tubettajiin tämä ei tosin ole sponsoroitu -tai niin ainakin väittää.

Kaverin koko repun sisältö löytyy tästä tiedostosta:

https://download2271.mediafire.com/31mgxz4w3hig/v8ggjv7ri7a6097/Urban-EDC-Backpack-Ver4.pdf

Joitakin seuraamiani kanavia:

Tällä tubettajalla on suhteellisen hyviä ja asiallisia esittelyitä

https://www.youtube.com/c/JonGadget

Taylor Martinilla kaupallisempaa juttua. Enemmän sponsoroitu keräilijä ja veitsiharrastaja

https://www.youtube.com/c/BestDamnEDC/videos

Pack hacker käsittelee aihetta laajemmin

https://www.youtube.com/c/PackHackerQuickHits

Prep Medic keskittyy ensiapuun

https://www.youtube.com/c/PrepMedicActual

https://www.youtube.com/c/FittoSurvive/videos

Erikoisen tyylinen kaveri esittelee laidasta laitaan tuotteita

https://www.youtube.com/c/excessorizeme

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *