Lukot on rehellisiä varten

Hullulla halvat huvit ja idiootilla miltei ilmaiset niinhän sitä sanotaan. Tilasin joku aika sitten mielenkiinnosta Ebayn ihmeellisestä maailmasta tiirikkasetin. Mietin, että hommassa olisi vähän enemmän haastetta ajankuluksi, mutta toisin kävi ainakin alkuun. Nuo harjoituslukot ja omat jemmassa olevat aukesi n. 10min harjoittelun jälkeen muutamassa sekunnissa.

Tässähän ei ole mitään laitonta, omia lukkoja saa tiirikoida jos huvittaa. Joku aika sitten taidoista oliskin ollut hyötyä, kun kaverin riippulukon avain oli hukassa. Juuri sillä kertaa minulla ei ollut tiirikoita mukana autossa olevassa repussa. Lukko murrettiin vanhan liiton tyyliin kahdella kiintoavaimella.

Nyt olen pikkuhiljaa ostellut random riippulukkoja ja näitä erilaisilla tiirikoilla rassaillut. Ihmetys oli suuri kun halpakaupan Finnbullet-halpislukko osoittautui vaikemammaksi kuin monta kertaa kalliimpi Abus. Abus aukesi hetkessä. Tuossa toisessa vielä riittää värkättävää. Joku haittalevyhomma varmaan kanittaa. Napsahtaa osittain niin menee ilmeisesti ns. ”false lock”-tilaan. Tuolle lukolle suositus.

Tässä oli erikoista se, että tuo halvin tiirikkasarja oli melkein paras ja kaikki tarpeelliset tiirikat mukana. Nuo kaikista pienimmät lukot vaikeita kun sarjassa oleva väännin liian iso ettei itse tiirikka enää mahdu. Tilasin isomman sarjan tuon lisäksi mutta ei siinäkään sen parempia vääntimiä ole. Varret vähän paremmat toki noissa isomman sarja tiirikoissa.

Sarja oli tämä: https://www.ebay.com/itm/125796619276

Tiirikoita ja avausmeknismeja on muutama erilainen. Avaamisessa käytetään hyödyksi lukon koneistus toleransseja. Päätiirikat ovat nimeltään City-rake, mikä kaupungin silhuetin näköinen, Bogota-rake, Snake-rake ja sitten semmoinen, millä manipuloidaan pin kerrallaan. Noilla muilla rassataan ”sahaamalla” ja koitetaan saada salvat ylös ikäänkuin vauhdilla sopivaan asentoon. Bump key on myös yksi tapa. Tällä tiettyyn malliin jyristyllä avaimella napautetaan salpoja vauhdilla ylös. https://en.wikipedia.org/wiki/Lock_bumping

Suomessahan on laadukkaat ja turvalliset lukot, kun ovissa käytetään Abusin Protectiä, Iloqia yms. Noita ei avatakaan ilman monimutkaisia erikoistiirikoita. Tosin törmäsin videoon, missä myydään usb-donglea ja softaa millä väitetysti voi injektoida minkä vain Iloqin auki haavoittuvuuden ansiosta. En ihan osta kyllä tuota ideaa videon perusteella. Videon leikkauksella voi saada asiat näyttämään vaikka millaiseksi kun tarkemmin katsoo… En viitsi periaatteesta linkata videota tähän mutta löytyy hakusanalla ”iLOQ pwned”

Kokeilujen perusteella City-rake on osoittatunut monessa toimivaksi. Helpful lockpickerillä on hyviä videoita päästä alkuun, jos homma kiinnostaa. Linkkaan muutaman tähän.

Kassakaapin tiirikointi on mielenkiintoinen ja vähän aikaa vievämpi homma. Tässä videossa kaveri opettelee homman täysin amatööripohjalta

Suomalaisen alan asiantuntijan firma tässä. Firman perustajan moni ei-Jonne muistaa ehkä vuosien takaa muista lööpeistä.

https://www.kassakaapinavaus.fi/

EA-tarvikkeet ja mikä ihmeen IFAK?

Erilaisia ensiaputarvikkeita ja laukkuja on hurja määrä ja itse voi kasailla vaikka millaista. Näiden kanssa aina kannattaa miettiä mitä oikeasti voi tarvita, miten isoa ja painavaa haluaa päivittäin kantaa ja paljonko kiinnostaa laittaa rahaa. Kuten sanottu, tarvikkeet tahtoo vanhentua ja niitä pitää uusia. Perus halvat EA-pakkaukset on ihan hyviä kun vähän itse päivittää.

Jenkkivideoiden meno kaikkine traumakitteinen on pähkähullua Suomen kamaralla. Moni preppaaja tuntuu jenkeissäkin päivittäin kantavan sen verran kamaa, että voisi olla valmiina putoamaan Fallujahin sotatantereelle helikopterilla.

Itselläni on ollut Bilteman pieni ea-laukku, mihin olen jotain tarpeellista hommannut lisäksi. Laastareissa ainakin laatuero näkyy. Ihan halvimmissa voi liimapinta olla surkea. Tilasin tuon uuden uuden pienemmän laukun https://www.matkavaruste.fi/fi/p88151-lifesystems-micro-vedenpitava-ensiapupakkaus-5031863200103.html

Tässä ainakin sinkkioksiditeippi ja aurinkorasva hyviä lisiä. Muutoin aika perus-sidetarpeita sun muita.

Hyvälaatuista tavaraa tuossa mitä vähän tutkin, mutta muutamia puuttuvia juttuja lisäsin vanhasta ja sain ihmeeksi survottua kaikki tuohon pienempään. Lisäsin nämä: avaruuspeite, elvytyssuoja, nitriilihanskoja, miniside. Ötökänpuremaan, OC-altistukseen sun muihin tommoisia pyyhkeitä. Lisäksi StopHemo ja rakkolaastareita. Lääkkeiden mukana minulla on kortisoni-ja Bacibact-voidetta, jolloin ei pitäisi olla haavojen tai hankaumien kanssa ongelmaa.

Sideharsot on vähän turhia. Monessa paketissa noita on paljon mukana. Itse en ainakaan välitä kanniskella mukana. Vievät tilaa, vanhenevat, paketit hajoilee ja käyttöä ei käytännössä ikinä. Teippi ja laput ajaa saman asian normikäytössä. Harso itsessään vielä melkoisen ankeasti ihoon tarrautuvaa. Sitten jos oikein isoa haavaa niin ei siinä sideharsolla enää tee edes mitään.

Yksi Israeli bandage riittää mikäli erälle lähtee:

https://www.tammed.fi/tuotteet/emergency-bandage-4-israeli-side/

ja jos ei ole tilasta/painosta kiinni niin lisäksi Tourniqet.

https://www.tammed.fi/tuotteet/cat-tourniquet-side/

Urbaanissa ympäristössä nuokin melkoisen turhaa tavaraa.

Kaksi kertaa henkilökohtaisesti on sattunut tilanne, missä tuli ”vähän” isompaa osumaa ja olisi ollut tarpeen moiset. Toisella kertaa ei sitten ollutkaan minkäänlaista EA-laukkua mukana.

– Salibandypelissä väännettiin laidassa ja laita petti ennen kuin miehet ja lopputuloksena molemmat keräili kamoja. Siinä noustessa huomasin, että nyt tuleekin vähän isommasta naarmusta verta. Oli metallinen laidan vahvike viiltänyt reisilihaksen pään siististi luuhun saakka auki. Niin että luu näkyi. Pojat veti paremman puutteessa t-paidalla jalan nippuun ja taluttivat autolle, mistä ajelin yksijalkaisena manuaaliautolla ensiapuun. Siellä vierähtikin jonottaessa 10h ja alkoi hiukkasen heikko olo tulla. Verta oli mennyt aika paljon ja syönyt olin viimeksi 15h sitten. 6 tikkiä lopputulos ja haava parani hyvin. Lääkäri ihmetteli vain että vähän vihreän oloinen mies.

Lisäksi tuossa oli semmoinen, että parkkialueella yksijalkaisena hyppiessä parkkilappua hakemaan, totesin parkkimittarin olevan rikki ja lähin ihan toisessa päätä pitkää rakennusta. Ei muutakun eteenpäin hyppien. Ovat nimittäin varsin innokkaita sakottamaan kuulemma ensiavun edessä. Sairaalan rampin alle tunnetusti ihmiset ajeleekin huvikseen parkkiin…

Toinen tapaus toisen peliporukan saunaillassa. Kaveri teki vähän halkoja. Lopputuloksena kirves pohkeessa, keskellä yötä -saaressa. Tuostakin selvittiin pelkillä tikeillä kun porukka selvisi yllättävän nopeasti sitomaan ja kelkkomaan isäntää veneellä maihin.

IFAK on kätevä ja halpa ratkaisu perustarpeisiin, eikä vie tilaa käytännössä lainkaan. Tulee sanoista Individual First Aid Kit. Alla muutamia hyviä videoita.

Tässä on samassa mukana peruslääkkeitäkin

Tässä vähän hifimpi ratkaisu missä oma kantolaite ja mukana mm. Tourniqet

Laastareillakin voi videon mukaisesti hifistellä, mutta mielestäni laadukkaat peruslaastarit riittää. Vedenpitävyys oikeastaan ainoa tärkeä. Bacibact-voidetta voi laittaa jos meinaa märkiä.

Autoon, erälle yms voikin sitten hommata heti isomman ja kattavamman erikseen. Tai sitten ottaa reppuun pienemmän lisäksi tarpeellista muuta. Alla olevissa linkeissä ideoita.

Saksan Amazonissa näyttäisi olevan halpa ja melkoisen kattava isompi EA-laukku

https://www.amazon.de/-/en/General-Premium-Travel-Office-Camping/dp/B07FZ2JZNB/

Huono onni jatkuu laitteiden kanssa

Siinähän kävi nyt sitten niin kuin Kälviällä 85, että tietokoneen lisäksi kännykkäkin meni uusiksi. Omaa töhöilyä toki. Ei riittänyt Otterbox Defender suojakuorikaan, kun puhelin meni viipurin rinkelille auton konepellin väliin nesteitä tarkastaessa reissun päällä. Sikäli tuuria, että sain vakuutuksesta enemmän mitä olisin saanut vaihdossa.

Tilalle löytyi sopivasti hyllyssä ollut Iphone 13 malli pienoisessa tarjouksessa.

Entiseen SE-malliin verrattuna paljon parempi. Kaikki ominaisuudet kovasti näköjään kehittyneet, näytön naarmunkesto, kameran ominaisuudet, mekaaninen kestävyys yms. Esimerkiksi akun kesto on todella hyvä vanhaan verrattuna, vaikka vanhassa kapasiteettiakin oli. Yhteyspisteenä vanhan akku tyhjeni silmissä, mutta tässä 10h wifin jaon jälkeen seuraavana päivänäkin vielä +70% akkua. Verkon jakokin toimii ongelmitta. Nämä itselle tärkeitä kun käytän paljon. Vanhassa mallissa oli joku virransäästöstä johtuva juttu, mikä pätki rasittavasti wifin jakoa. Näytön kokokin tässä uudessa sopiva vaikka vähän isompi. En pidä näistä nykyisistä läppärin kokoisista puhelimista, kun koneella teen kaiken.

Kaikki sovellukset asentui Icloudista täysin ongelmitta. Mutta OP mobiilin ja Pivon toimintaa en ymmärrä, miten voi ollakin niin solmuinen operaatio. Tässähän vaihtui pelkästään puhelin eli verkko MAC ja IMEI/IMSI? Juostiin paperisen tunnuslukulistan perässä konttorissa ja sekään ei riittänyt. Jonoteltiin puhelinpalveluun useampaan otteeseen ja ei niin ei. Aikoja sitten vaihtunut puhelinnumero kummitteli yms. ja ei meinannut tulla valmista. Minä, eikä konttorikaan kuulemma voinut vaihtaa. Lopultakin kaikki alkoi toimia, mutta useampi viikko tässä meni taikinoidessa.

https://www.tomsguide.com/reviews/iphone-13

Suojakuoreksi tuli hieman Otterboxia kevyempi Spigen.

https://www.spigen.com/products/iphone-13-case-liquid-air

Jotain heräteostoksiakin on tullut tehtyä. Tubekanavan testistä bongattu lamppu, ilmeisesti RovyVonin kopio (tai sitten samaa laatua mutta ns knock off-brand) Pätevän oloinen näin pikaisesti tutkittuna ja samoilla ominaisuuksilla mitä RovyVonin kalliimmat vastaavat, tosin fyysisestikin tuplat isompi. 15 USD hintaa, niin ei korkealta putoa jos onkin susi. Kokeilujen perusteella toimii hyvin. Juhannusreissussa oli käytössä säkkipimeässä hirsimökissä lukuvalona yms. Magneetti tuossa hyvä vaikkapa auton konepeltiin kiinnittää rempatessa ja signaalivalona todella kirkas vilkkuvalo reppuun yms. Sinipunalla ainakin saa huomiota, jos ei muuten niin viranomaisten huomion tien varressa. Tuota äänihälytystä tuossa mallissa ei ole. Kestävyyden näkee sitten.

https://www.ebay.com/itm/364235694279?var=633736236539

https://www.youtube.com/watch?v=Ho5nLTkufDE

Tuossa muuten kuvavertailua RovyVonin valotehosta viime syksyn ulkoilupolulta. 1000 lumenia näin pienestä lampusta on hurja teho. Näidenkin kanssa voi myös hifistellä ledin tyypin kanssa. Minulla on Nichia-versio, missä ei niin kova ja sininen valo ja värit on luonnollisemmat. Samaa lamppua saa Cree-tyyppisellä ledillä missä kovempi valoteho periaatteessa, mutta sinisempi aallonpituus ja värit ei niin luonnolliset siinä valossa. Tuosta löytyy tarkempia vertailuja tubesta.

Neonvihreää paracordia tilasin myös Ebaysta. Tarkoitus värkkäillä avaimen, lampun yms periä, niin löytyvät helpommin repun taskuista ja parannella vetoketjun vetimiä.

Matkavarusteesta tilasin pätevät korvatulpat. Ensimmäiset laatuaan mitkä ei paina korvaa yöllä ja pysyy nukkuessa. Monenlaisia on tullut kokeiltua ja nämä on kyllä ylivoimaisesti parhaat laatuaan.

https://www.matkavaruste.fi/fi/p121588-alpine-sleepdeep-korvatulpat-8717154027242.html

Ja samalla uuden pienen ensiapulaukun. Vanha olikin vähän kulahtanut jo, ja tuossa Lifesystemsin vedenpitävässä ilmeisen hyvää laatua olevat tarvikkeet. Noita tarvikkeita pitäisi muistaa päivittää. Hyvä esimerkki oli minun kemialliset lämpöpakkaukset. Kokeilin vähän aikaa sitten käyttää lihasjumiin, niin yksikään pakkauksista ei lämmennyt. Tuli opittua, että nuokin näköjään vanhenee.

Jotain oleellista tuosta pakkauksesta puuttuu vielä, niin täydennän itse ja vanhan laitan auton reppuun. Kirjoittelen enemmän näiden sisällöstä ja erilaisista IFAK-ratkaisuista toisessa postauksessa.

https://www.matkavaruste.fi/fi/p88151-lifesystems-micro-vedenpitava-ensiapupakkaus-5031863200103.html