EA-tarvikkeet ja mikä ihmeen IFAK?

Erilaisia ensiaputarvikkeita ja laukkuja on hurja määrä ja itse voi kasailla vaikka millaista. Näiden kanssa aina kannattaa miettiä mitä oikeasti voi tarvita, miten isoa ja painavaa haluaa päivittäin kantaa ja paljonko kiinnostaa laittaa rahaa. Kuten sanottu, tarvikkeet tahtoo vanhentua ja niitä pitää uusia. Perus halvat EA-pakkaukset on ihan hyviä kun vähän itse päivittää.

Jenkkivideoiden meno kaikkine traumakitteinen on pähkähullua Suomen kamaralla. Moni preppaaja tuntuu jenkeissäkin päivittäin kantavan sen verran kamaa, että voisi olla valmiina putoamaan Fallujahin sotatantereelle helikopterilla.

Itselläni on ollut Bilteman pieni ea-laukku, mihin olen jotain tarpeellista hommannut lisäksi. Laastareissa ainakin laatuero näkyy. Ihan halvimmissa voi liimapinta olla surkea. Tilasin tuon uuden uuden pienemmän laukun https://www.matkavaruste.fi/fi/p88151-lifesystems-micro-vedenpitava-ensiapupakkaus-5031863200103.html

Tässä ainakin sinkkioksiditeippi ja aurinkorasva hyviä lisiä. Muutoin aika perus-sidetarpeita sun muita.

Hyvälaatuista tavaraa tuossa mitä vähän tutkin, mutta muutamia puuttuvia juttuja lisäsin vanhasta ja sain ihmeeksi survottua kaikki tuohon pienempään. Lisäsin nämä: avaruuspeite, elvytyssuoja, nitriilihanskoja, miniside. Ötökänpuremaan, OC-altistukseen sun muihin tommoisia pyyhkeitä. Lisäksi StopHemo ja rakkolaastareita. Lääkkeiden mukana minulla on kortisoni-ja Bacibact-voidetta, jolloin ei pitäisi olla haavojen tai hankaumien kanssa ongelmaa.

Sideharsot on vähän turhia. Monessa paketissa noita on paljon mukana. Itse en ainakaan välitä kanniskella mukana. Vievät tilaa, vanhenevat, paketit hajoilee ja käyttöä ei käytännössä ikinä. Teippi ja laput ajaa saman asian normikäytössä. Harso itsessään vielä melkoisen ankeasti ihoon tarrautuvaa. Sitten jos oikein isoa haavaa niin ei siinä sideharsolla enää tee edes mitään.

Yksi Israeli bandage riittää mikäli erälle lähtee:

https://www.tammed.fi/tuotteet/emergency-bandage-4-israeli-side/

ja jos ei ole tilasta/painosta kiinni niin lisäksi Tourniqet.

https://www.tammed.fi/tuotteet/cat-tourniquet-side/

Urbaanissa ympäristössä nuokin melkoisen turhaa tavaraa.

Kaksi kertaa henkilökohtaisesti on sattunut tilanne, missä tuli ”vähän” isompaa osumaa ja olisi ollut tarpeen moiset. Toisella kertaa ei sitten ollutkaan minkäänlaista EA-laukkua mukana.

– Salibandypelissä väännettiin laidassa ja laita petti ennen kuin miehet ja lopputuloksena molemmat keräili kamoja. Siinä noustessa huomasin, että nyt tuleekin vähän isommasta naarmusta verta. Oli metallinen laidan vahvike viiltänyt reisilihaksen pään siististi luuhun saakka auki. Niin että luu näkyi. Pojat veti paremman puutteessa t-paidalla jalan nippuun ja taluttivat autolle, mistä ajelin yksijalkaisena manuaaliautolla ensiapuun. Siellä vierähtikin jonottaessa 10h ja alkoi hiukkasen heikko olo tulla. Verta oli mennyt aika paljon ja syönyt olin viimeksi 15h sitten. 6 tikkiä lopputulos ja haava parani hyvin. Lääkäri ihmetteli vain että vähän vihreän oloinen mies.

Lisäksi tuossa oli semmoinen, että parkkialueella yksijalkaisena hyppiessä parkkilappua hakemaan, totesin parkkimittarin olevan rikki ja lähin ihan toisessa päätä pitkää rakennusta. Ei muutakun eteenpäin hyppien. Ovat nimittäin varsin innokkaita sakottamaan kuulemma ensiavun edessä. Sairaalan rampin alle tunnetusti ihmiset ajeleekin huvikseen parkkiin…

Toinen tapaus toisen peliporukan saunaillassa. Kaveri teki vähän halkoja. Lopputuloksena kirves pohkeessa, keskellä yötä -saaressa. Tuostakin selvittiin pelkillä tikeillä kun porukka selvisi yllättävän nopeasti sitomaan ja kelkkomaan isäntää veneellä maihin.

IFAK on kätevä ja halpa ratkaisu perustarpeisiin, eikä vie tilaa käytännössä lainkaan. Tulee sanoista Individual First Aid Kit. Alla muutamia hyviä videoita.

Tässä on samassa mukana peruslääkkeitäkin

Tässä vähän hifimpi ratkaisu missä oma kantolaite ja mukana mm. Tourniqet

Laastareillakin voi videon mukaisesti hifistellä, mutta mielestäni laadukkaat peruslaastarit riittää. Vedenpitävyys oikeastaan ainoa tärkeä. Bacibact-voidetta voi laittaa jos meinaa märkiä.

Autoon, erälle yms voikin sitten hommata heti isomman ja kattavamman erikseen. Tai sitten ottaa reppuun pienemmän lisäksi tarpeellista muuta. Alla olevissa linkeissä ideoita.

Saksan Amazonissa näyttäisi olevan halpa ja melkoisen kattava isompi EA-laukku

https://www.amazon.de/-/en/General-Premium-Travel-Office-Camping/dp/B07FZ2JZNB/

Jätä kommentti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *